Seloy Live

04.04.2022

Meriverkostot Naantali

Paljon on vettä virrannut Loimijoessa siitä, kun viimeksi messuiltiin Seloyn porukalla. Viime torstaina kuitenkin osallistuimme Naantalissa järjestetyille Meriverkostot-messuille. Kyseinen tapahtuma järjestettiin nyt neljännen kerran vajaan parin vuoden tauon jälkeen. Vuonna 2019 tapahtuma keräsi yli 500 osallistujaa 150 yrityksestä eri puolelta Suomea, tämän vuoden luvut selvinnevät myöhemmin.

Silmämääräisesti tänäkin vuonna tapahtuma keräsi paikan päälle suuren joukon meriklusterin toimijoita ja ammattilaisia. Messupäivä oli jaettu kahteen osaan; aamupäivän seminaariosuuteen ja iltapäivän varsinaiseen messutapahtumaan. Seminaarissa puhujina olivat muun muassa Meyerin- sekä Rauman telakan edustajat. Mielenkiintoiset asiantuntijapuheenvuorot käsittelivät alan tulevaisuutta sekä yleisesti ottaen tämän hetken toimintaa Covid-19 pandemian jälkeen. Teemoina esillä olivat myös vihreät arvot sekä hiilineutraalius. Kovana tulevaisuuden tavoitteena mainittakoon Meyerin projekti hiilineutraalin risteilijän toteutuksesta vuoteen 2035 mennessä.

 

Meriverkostot Naantali

 

Seminaariosuuden ja ruokailun jälkeen alkoi varsinainen messutapahtuma. Tällä kertaa tuotekategoriastamme esittelyssä oli Seloy Liven SHINE älypeili, joka herätti jälleen kiinnostusta ja ihailua. Peilin käyttömahdollisuudet nykypäivän kehittyvässä ja monimuotoisessa markkinaympäristössä ovat hyvinkin monipuoliset ja keskustelua syntyi muun muassa AR:n (Augmented Reality) hyödyntämisestä osana peiliä. Peilin perusajatuksenahan on sen toiminta peilaavana pintana sekä samalla sen toimiminen alustana erilaisille sisällöille esimerkiksi liiketunnistusta hyödyntämällä. Tilaa säästävänä ja ”avaruutta” luovana elementtinä se on oiva alusta mainontaan, tiedottamiseen tai vaikka tunnelman luomiseen. Suosittuja käyttökohteita ovat hissit sekä aula- ja saniteettitilat. Isojenkin peilipinta-alojen toteuttaminen on mahdollista ja projektin ollessa hyvin suunniteltu alusta alkaen, on näyttävyys taattu. Rauman telakalla rakennetulla uudella Tallink Mystar laivalla on SHINE peilipintaa käytössä noin 45m2 edestä. MyStar aloittaa liikennöinnin keväällä 2022.

 

SHINE älypeili

 

Messupäivästä jäi kokonaisuudessaan positiivinen kuva; se oli hyvin järjestetty, tuotteemme sai palautetta sekä konkreettisia kehitysideoita, saimme muutaman uuden kontaktin sekä ”törmättiin” pariin tuttuunkin. Uusi tekninen myyjämme Jussi Mäkelä kommentoi päivää onnistuneeksi ja lounaskin oli maittava.

Ei muuta kuin tuulta purjeisiin ja hyvää kesän odotusta kaikille!


04.04.2022

Henkilöstöesittely Jussi Mäkelä

NIMI

Jussi Mäkelä

KUKA OLET?  

Hymypoika vuosimallia 2000, sittemmin hieman pölyttynyt aktiivinen penkkiurheilija. Melkein kaikkea urheilua voi seurata. Aikaisemmin itse pelannut jääkiekkoa, nykyisin valmennuspuolella. Kesät tulee lätkittyä golffia. Yhden prinsessan isä. Myyntitöiden parissa ollut noin 10 vuoden ajan, mutta lasiala kokonaan uusi valtaus.

MILLOIN ALOITIT SELOYLLA? 

Tammikuussa 2022

MITÄ TEET? 

Virallinen titteli taitaa olla tekninen myyjä. Tarjouslaskentaa, asiakaspalvelua yms.

VAHVUUTESI? 

Olen rauhallinen ja pitkäjänteinen. Innokas ja halukas oppimaan uutta, enkä pelkää tarttua haasteisiin. Pystyn luomaan työympäristöön hyvää ilmapiiriä, huumorilla pärjää pitkälle.

PARASTA TYÖSSÄSI? 

Ehdottomasti työkaverit. Työn monipuolisuus ja sitä kautta sen tuomat haasteet. Eipä työajoissakaan valittamista ole. 

JOS OLISIT LASI, MINKÄLAINEN LASI OLISIT? 

Konelasi – runsaasti optisia virheitä.

 


31.01.2022

Miksi valita Seloyn TPS-BU eristyslasi?

Tasan vuosi sitten aloimme myöntämään TPS-eristyslasielementeille 20 vuoden pöly-, kosteus- ja tiiveystakuun. Tälle markkinoiden ylivoimaisesti pisimmälle takuulle on syynä yksinkertainen asia – TPS-välilistan täysin poikkeava valmistustapa ja kiinnittyminen lasiin. Myös kausitesteissä TPS-elementit ovat säilyttäneet tiiveytensä erinomaisesti. Takuumuutos on otettu markkinoilla hyvin vastaan ja olemme saaneet siitä reilusti positiivista palautetta.

Seloy on valmistanut lämpöreunallisia erkkareita jo vuodesta 1997 lähtien sekä ollut mukana aktiivisesti niiden kehitystyössä. Nykyisin lämpöreunalistoja käytetään kohteesta riippumatta ja niiden suosio on myös Euroopassa kasvanut. TPS sopii kaikkiin ikkunajärjestelmiin ja välilistan leveys on valittavissa portaattomasti aina välillä 6–18 mm. Mikäli ikkunoiden lasivahvuudet vaihtelevat esimerkiksi vaadittavien turvalasitusten takia, voidaan pakan paksuus silti helposti säilyttää samana vaihtamalla välilistan leveyttä.

Mitä tarkoittaa lämpöreunalista?

Lämpöreunalistalla tarkoitetaan eristyslasin termisesti parannettua reunatiivistettä. Perinteisten materiaalien kuten alumiinin tai teräksen (jotka ovat hyviä lämmönjohtimia) sijaan, lämpöreunalistassa käytetyt materiaalit eivät johda lämpöä ulospäin. Tämä taasen johtaa korkeampaan energiatehokkuuteen ja alhaisempiin lämmityskustannuksiin. Käänteisesti tämä pätee myös rakennusten jäähdytykseen.

Käyttämämme 4SG-reaktiivinen massa edustaa parasta laatua, mitä tällä hetkellä on markkinoilla saatavilla. Materiaali ruiskutetaan 140 asteisena lasin pintaan, johon se kiinnittyy kemiallisesti muodostaen erittäin kestävän liitoksen. TPS-välilistalla voidaan korvata siis perinteinen rakenne, jossa on välilista, butyyli, kuivausrakeet sekä tiivisteaine. TPS-massassa kaikki tarvittavat ainesosat ovat jo siinä itsessään.

 

TPS-välilista on yhtenäinen ja nauhamainen koko lasin reunan matkalta. Liitoskohta tehdään pitkänä lomittaisliitoksena, joka vielä prässissä painetaan kiinni tiukasti. Muiden välilistamateriaalien vaatimia kulma- tai jatkospaloja tai puskusaumoja ei TPS-eristyslasielementeissä ole. Kulma- ja jatkospalat ovat yleensä tiiveyden kannalta herkimmät kohdat. Elementtiin saattaa kohdistua pumppaamisilmiön vuoksi kovaa rasitusta pitkiäkin aikoja. Yhtenäinen massalista ei lähde kuitenkaan repeämään kulman liitoksista vaan pitää muotonsa.

 

SELOY TPS-ERISTYSLASIN EDUT

 • Reuna-alueen pintalämpötila on 4–6 astetta perinteistä eristyslasia korkeampi
 • 3K-rakenteissa merkille pantavaa on se, että välilistat ovat varmasti samassa tasossa eivätkö porrasta sillä prosessi on automatisoitu
 • Erinomainen energiatehokkuus, U=arvo ikkunassa jopa 8 % alempi
 • TPS-BU-elementeillä saavutetaan korkea laatu myös korkeaprofiilisilla kuvioiduilla laseilla, sillä lämpömassatiiviste muotoutuu pinnan mukaan. Tämä myös takaa tiiveyden sekä vähentää rikkoutumisen riskiä
 • Voidaan käyttää myös linjalla ajettavissa muotolaseissa
 • Viimeisimmässä 10x10 vuoden kaasutiiveystestissä TPS-välilistan kaasupitoisuus laski ainoastaan 7 % ollen edelleen yli 90
 • Kaiken kaikkiaan laadukkaampi ja kestävämpi eristyslasi


28.01.2022

Eristyslasien tarkastelu ja laatukriteerit

Eristyslasien laatukriteerit määritellään standardissa SFS-EN 1279 ja float-lasien laatukriteerit taas standardissa SFS-EN 572. Näissä on tarkasti määritelty minkä verran ja millaisia virheitä kussakin lasissa tai eristyslasissa standardin mukaan sallitaan. Näissä standardeissa otetaan kantaa myös lasien mittapoikkeamiin ym. laatukriteereihin. Lisäksi on muita standardeja esim. turvalaseille omansa, mutta laadullisesti monet pohjaavat float-lasin standardiin, koska se toimii perusraaka-aineena ja näin on myös eristyslasin kohdalla.

Eristyslasi jaetaan tarkastelussa kolmeen osaan; ensimmäinen 15 mm on reuna-alue, joka jää pääsääntöisesti piiloon lasituksessa, seuraava alue on leveydeltään 50 mm ja katsotaan edelleen olevan reuna-aluetta, loppu alue katsotaan olevan lasin keskiosaa (main zone). Virheitä sallitaan eri määrä eri alueilla ja lisäksi lasikoko vaikuttaa sallittujen virheiden määrään. Seuraavassa on muutamia esimerkkejä kaksinkertaisessa eristyslasissa sallituista pistemäisistä virheistä; alle 1 mm halkaisijaltaan olevia virheitä saa olla rajattomasti, kunhan määrä ei 20 cm halkaisijalla ylitä kolmea kappaletta. Halkaisijaltaan 1–2 mm virheitä sallitaan 1–2 neliömetrin lasissa kolme kappaletta ja 2–3 neliömetrin lasissa viisi kappaletta. Yli 3 mm halkaisijaltaan olevat virheet eivät ole sallittuja. Myös viivamaiset virheet (naarmut) on määritelty standardissa ja yksittäiset naarmut lasin keskialueella ovat sallittuja, jos ne ovat maksimissaan 15 mm pitkiä, eikä kokonaispituus ylitä 45 mm. Kolminkertaisessa eristyslasissa sallitaan 25 % enemmän virheitä, kuin kaksinkertaisessa ja kun lasikerroksia lisätään esim. laminoiduilla laseilla, myös virheitä sallitaan 25 % enemmän / laminoitu lasi.

Eristyslasien visuaalinen laatu tarkastellaan kolmen metrin etäisyydellä normaalivalaistuksessa (ei suora auringonvalo tai keinovalaistus), kohtisuoraan katsottuna, sisältä ulos, yksi minuutti per neliömetri. Edellä mainittu ohjeistus lienee eniten rikottu, mitä tulee lasien visuaalisen laadun tarkasteluun. Lähes poikkeuksetta apuna virheiden löytämiseen käytetään keinovaloa tai virhe näkyy ainoastaan suorassa auringonvalossa tai jossakin kulmassa lasia tarkastellessa. Lisäksi tuo kolmen metrin tarkasteluetäisyys unohtuu helposti ja ennemminkin puhutaan senteistä kuin metreistä lasia tarkasteltaessa.

Edellä kuvatulla ei ole tarkoitus pelotella lasien laadusta tai pyrkiä siirtämään vastuuta tilausketjussa eteenpäin, vaan pikemminkin muistuttaa millaisia virheitä eristyslaseissa sallitaan ja miten niitä tarkistellaan standardin mukaan. Silloin tällöin kuulee lauseen, että kyllä me tiedämme mitä standardit sanovat ja mikä on sallittua, mutta tämä asiakas ei tätä hyväksy ja lasi tulee vaihtaa. Tällöin ei enää toimita yhteisten standardien ja pelisääntöjen mukaan, vaan hyvitellään jotakin muuta ja pedataan ehkä seuraavaa kauppaa. Täysin hyväksyttäviä tapoja kaupankäynnissä, mutta kenen kustannuksella ne tehdään, onkin sitten eri juttu. Jotkut nykykuluttajat ovat nostaneet vaatimustasonsa pilviin ja tällekin löytyy toki ymmärrystä, mutta tällaiset vaatimukset tulisi tuoda esiin jo kaupankäynnin alkuvaiheessa, jotta laatutasoa voidaan entisestään nostaa ja poiketa standardeista. Jälkikäteen näiden vaatiminen ei ole mahdollista.

Olemme panostaneet eristyslasituotannossamme laadunvalvontaan mm. hankkimalla kaksi laatuskanneria, joilla kaikki eristyslasien lasit skannataan ennen eristyslasien kokoonpanoa. Olemme myös kouluttaneet henkilöstöä virheiden tarkastamiseen, mahdollisien epäpuhtauksien poistoon. Lisäksi kannustamme henkilöstöä aktiivisesti löytämään ja poistamaan mahdolliset virheelliset lasit tuotannosta ennen niiden päätymistä asiakkaalle. Lisäksi meillä on sopimus ulkoisesta laadunvalvonnasta Inspecta Sertifioinnin Oy:n kanssa myös eristyslasituotannon osalta, vaikka tätä ei CE-merkintä enää vaadikaan.


30.11.2021

Erkkarit integroiduilla kaihtimilla on pop

Sairaalat ja terveydenhuollon laitokset ovat kaihdinelementeille otollinen kohde yksityisyyden suojan sekä valon määrän säätelyn näkökulmasta. Projektiuutisissakin mainitun Seinäjoen keskussairaalan M-talon sekä uusimpana OYS Oulun yliopistollisen sairaalan väliseinäikkunoihin ja ulkoikkunoihin on asennettu meidän eristyslasimme integroiduilla kaihtimilla. Pyrimme kehittämään tuotantoamme koko ajan notkeammaksi näiden kaihtimen käytön kannalta, jotta saisimme entistä kilpailukykyisemmän hinnan pinta-asennettaviin kaihtimiin verrattuna. Toki monissa kohteissa on ymmärretty myös se saavutettava hyöty siitä, että kaihtimet ovat tosiaan elementin välitilassa suojassa esimerkiksi ilkivallalta. Lisäksi ohjausmekanismeja on mahdollista määritellä esimerkiksi kohteen turvallisuusvaatimuksien mukaisesti. Kiinnostusta on ollut myös koulurakennuksien sekä omakotitalojen ikkunoihin ja pyrimmekin löytämään aina mahdollisimman kustannustehokkaan ratkaisun kaihdinelementtien toteutukselle.

Eristyslasielementtien välitilaan integroitavien kaihtimen valmistusmäärät ovat meillä kasvaneet oleellisesti tämän vuoden aikana. Aloitimme kaihdinelementtien valmistuksen oikeastaan 2018 aikana ja vuosien 2019–2020 aikana olemme valmistaneet noin 200 kaihdinelementtiä. Pelkästään tämän vuoden aikana tähän mennessä olemme valmistaneet 325 kaihdinelementtiä, joten tämä kertoo kaihdinelementtien kysynnän isosta kasvusta. Tämä on hyvä suuntaus ja toivottavasti tulevaisuudessa saammekin nähdä tätä meidän valmistamaa huipputuotetta useammassakin rakennuksessa, joista varmasti terveydenhuollon laitokset ja koulutuskeskukset ovat se otollisin maaperä.

Tähän loppuun on hyvä mainita myös kaihdintoimittajan uudesta langattomasta, lasin pintaan asennettavasta kosketuskytkimestä (WSmart), jossa on sisällä myös signaalivastaanotin kaukosäädin käytölle. Hipaisukytkin lähettää langattomasti tiedon ohjauksesta kaihtimen koneistolla, jolloin kaihdin alkaa toimia. Ohjausyksikkö on akku/paristokäyttöinen, jolloin se on myös ladattavissa. Kaihdin ei myöskään tällöin tarvitse sähkökytkentöjä toimiakseen. Tämä vaihtoehto on oiva tulevaisuuden ratkaisu korvaamaan mekaaniset kaihdinohjaus vaihtoehdot.

Hipaisukytkin


29.11.2021

Toimitusjohtajan terveiset joulukuu 2021

”Minä tunnen, kuinka vauhti kiihtyy…”  

Syksyn voidaan todeta jo loppuneen pakkasten kiristyessä myös täällä Suomen lounaiskolkassa. Joulun kuulee jo kaupoissa ja näkee valoina ikkunassa. Myös täällä työmaalla jouluvalmistelut ovat jo käynnissä.

Aikamoinen syksy siitä tuli. Materiaalien saatavuusongelmat ja hinnannousut ovat koskettaneet kaikkia ja nämä haasteet eivät vielä ole takanapäin. Muun muassa sg-kittien kanssa tulee olemaan alkuvuodesta ja kevään mittaan isoja haasteita niin saatavuuden kuin hinnannousun suhteen. Varmaan myös kaupankäynnin vilkkaus ehkä jossain määrin yllätti alaa. Meillä tämä jälkimmäinen vuosipuolisko on ollut erittäin kiireinen monella eri saralla. Kauppa on käynyt erittäin vilkkaasti, kiitos siitä tietysti asiakkaillemme! Materiaalien perässä olemme juosseet paljon, mutta se työ on onneksi kantanut hedelmää ja tavaraa on myytäväksi riittänyt ihan kohtuullisesti. Tilauskanta on tällä hetkellä erittäin hyvä, eikä isompia hiljenemisen merkkejä ole vielä edes havaittavissa, vaikka talvi tekeekin tuloaan. Viime vuoteen verrattuna tämä on meille selkeä kasvuvuosi, ja samalla uralla aiomme vakaasti jatkaa myös ensi vuonna. Henkilökunnallemme täytyy tässä kohtaa myös lausua jälleen iso kiitos, sillä olemme onnistuneet mielestäni hyvin pysymään aikatauluissa kiinni. Aina toki voi parantaa, mutta ottaen huomioon tavaran saantiin liittyvät vaikeudet ja toisaalta samaan aikaan reilusti kasvaneen tilauskannan, voi syksyn satoon olla tyytyväinen.

Uusia seloylaisia olemme hakeneet ja löytäneet hyvin. Loppukesästä rekrysimme 4 uutta työntekijää ja nyt talven alla kaksi lisää. Näihin kuuteen paikkaan hakijoita oli lähes 70 henkilöä, mistä olen erittäin yllättynyt ja iloinen. Hakijoiden reilu määrä kertoo osaltaan siitä, että meidän maineemme työnantajana täällä Huittisissa ja lähiseudulla on hyvä ja toki olemme tehneet pitkäjänteisesti töitä sen eteen, että työntekijät meillä viihtyisivät.

Ja rekryt jatkuvat edelleen, tällä hetkellä etsimme joukkoomme uutta teknistä myyjää sekä tietohallintopäällikköä. Myyntihenkilö tulee mukaan vahvistamaan myyntitiimiämme. Kuten tiedämme, lasiala on erittäin tekninen ala ja hyvin harvoin löydämme henkilöä, jolle lasiala olisi millään lailla tuttu entuudestaan. Meillä myyjärekryissä painotankin paljon asennetta, luonnetta, halua oppia ja olla osana porukkaa. Kun nuo asiat ovat kunnossa, tekniset asiatkin oppii aikanaan. Joka tapauksessa uudella henkilöllä on edessään paljon koulutusta ja alaan tutustumista, joten saatamme lähestyä joitain asiakkaitamme tutustumiskäynnin merkeissä, kunhan uusi henkilö on löytynyt.

Tietohallintopäällikkö tulee allekirjoittaneen avuksi hoitamaan talon ERP:n ylläpitoa ja kehittämistä sekä montaa muuta IT-puolelle liittyvää asiaa yhdessä loistavien kumppaniemme kanssa. Olen ns. Y-sukupolven edustaja ja uskon vahvasti digitaalisuuden (tuo sanakin jo kuulostaa vanhalta…) merkitykseen niin työn ja prosessien tehostamisessa kuin uusien palvelumallien kehittämisessä. Pyrimmekin löytämään uusia tapoja palvella asiakkaitamme entistä paremmin ja tehokkaammin jatkossa erilaisten digityökalujen avulla. Nämä eivät ole asioita, jotka tapahtuvat oto:na itsestään, vaan vaativat selkeää resursointia ja panostusta, jota tämä rekrytointi nyt edustaakin.

Näin joulun alla on tietysti katsottava myös tulevaan. Talvikuukaudet vaikuttavat lupaavilta jo nyt ja töitä lienee luvassa mukavasti myös alkuvuoden ajan. Saattaa olla, että hiljaisempi hetkikin sieltä tulee, aika näyttää. Materiaalien kanssa saamme koko toimitusketju vielä painia eikä sillä suunnalla mitään suurta ihmeidentekijää ole nähtävissä. Kun vielä huomioidaan, että esimerkiksi ajoneuvoteollisuus ei käy läheskään normaalilla syklillä ja toisaalta samaan aikaan lasitehtaat käyvät täysillä eikä normaaleja puskurivarastoja ole, niin edelleenkin painotan asiakkaillemme mahdollisimman tarkan informaation jakamista ja vuoropuhelua yhdessä meidän kanssamme, niin pystymme varautumaan tarpeisiinne mahdollisimman hyvin ja etukäteen. Me olemme kuitenkin varautuneet jatkamaan kasvu-uralla myös ensi vuonna ja siinä emme tietenkään onnistu ilman teitä loistavia asiakkaitamme!

Oikein hyvää joulunodotusta ja rauhallista joulunaikaa toivottaen,

Henkka


29.11.2021

Osta työtä Suomeen -päivä 3.12.2021

Jälleen on se aika vuodesta kun haluamme kannustaa kaikkia suosimaan suomalaisia tuotteita sekä palveluita. Osta työtä Suomeen-päivää vietetään nyt seitsemättä kertaa. Koronakriisin vaikutuksesta suomalaisten tuotteiden ja palveluiden ostaminen onkin tärkeämpää kuin koskaan, jotta työpaikat säilyvät ja turvaamme kotimaisen tuotannon myös jatkossa. Kotimaisuudesta kertovat Avainlippu ja Design from Finland-merkinnät.
 
MITÄ? Perjantaina 3.12. ostetaan vain suomalaisia tuotteita ja palveluita. Eli skarppina kauppalistan kanssa ja sinivalkoista henkeä valintoihin, siitä voi tulla tapa!
 
MIKSI? Ostamalla suomalaisia tuotteita ja palveluita luodaan Suomeen uusia työpaikkoja. Jos jokainen suomalainen käyttäisi 10 euroa kuukaudessa enemmän suomalaisiin tuotteisiin ja palveluihin, syntyisi Suomeen vuositasolla 10 000 uutta työpaikkaa.
 
MITEN OSALLISTUN? Osallistu tähän Facebook-tapahtumaan (https://www.facebook.com/events/244818004278344?active_tab=about), kutsu kaverisi mukaan ja haasta myös heidät osallistumaan Osta työtä Suomeen -päivään. Ja mikä tärkeintä: käy itse perjantaina 3.12. ostoksilla ja osta vain suomalaista.
 
MITÄ OSTIT? Jaa se kanssamme: ota kuva ostoksistasi ja jaa se somessa tunnisteella #ostatyötäsuomeen.
 
KUKA JÄRJESTÄÄ? Osta työtä Suomeen -päivän järjestävät Suomalaisen Työn Liitto ja sen hallinnoimat Avainlippu- ja Design from Finland -merkit. Avainlippu-alkuperämerkistä tunnistat Suomessa valmistetun tuotteen tai Suomessa tuotetun palvelun. Design from Finland -merkki kertoo, että tuote tai palvelu on muotoiltu Suomessa ja sen ammattimaiseen muotoiluun on investoitu.
 
Osta työtä suomeenAvainlippu

 


04.10.2021

Karkaistun lasin käyttö turvalasina

Ennen kuin pureudutaan tarkemmin karkaistuun lasiin, käydään läpi lyhyesti käsite turvalasi. Usein kuulee puhuttavan turvalasista väärissä yhteyksissä, eikä välttämättä ole tarkkaa käsitystä siitä mitä lasi tulisi olla. Aikanaan turvalasiksi yksityisasunnoissa laskettiin 6 mm float-lasi sekä lankalasi, näin ei kuitenkaan enää ole. Turvalasina voidaan pitää karkaistua, laminoitua tai laminoitua ja karkaistua lasia. Turvaluokitukset ja käyttötarkoitukset kuitenkin vaihtelevat ja kohteessa käytettävän turvalasin vaatimus kannattaa aina varmistaa arkkitehdiltä tai rakennesuunnittelijalta. Uuden asetuksen mukaan turvalaseja tulee käyttää silloin, kun lasiin on vaara törmätä, sillä estetään putoaminen tai se estää murtautumisen. Tarkemmin lasin käyttöturvallisuuteen liittyvistä vaatimuksista Tasolasiyhdistyksen sivuilla.

https://www.tasolasiyhdistys.fi/lasitietoa/kayttoturvallisuus/

Yleisesti karkaistusta lasista

Ennen karkaisua lasi leikataan haluttuihin mittoihin ja karkaisuteknisistä syistä johtuen reunat hiotaan. Kaikki työstöt kuten reiät ja loveamiset on tehtävä myös ennen karkaisua, lasia ei voi työstää karkaisun jälkeen. Lasia on tarvittaessa myös mahdollista taustamaalata, digiprintata tai silkkipainaa. Karkaisuprosessissa lasi lämmitetään karkaisu-uunissa noin 650 asteeseen, ja sitten jäähdytetään nopeasti, jolloin lasin pintaosaan jää pysyvä puristusjännitys ja sisäosaan vetojännitys.

Rikkoutuessaan karkaistu lasi murenee pieniksi paloiksi (siruiksi). Sirukokoa tarkastellaan standardin SFS-EN 12150-1 mukaisesti.

Käyttökohteita

Lasin käyttö rakennusmateriaalina on lisääntynyt huomattavasti ja siinä samalla myös karkaistun lasin käyttö. Karkaistua lasia käytetään paikoissa, joissa lasin pitää kestää mekaanista kuormitusta ja lämpötilan vaihteluita. Sen tarkoituksena on pääasiallisesti vähentää henkilövahinkoriskiä. Alla listattuna yleisimpiä käyttökohteita:

Parveke-, terassi- ja kaidelasit

Käytetään pääasiallisesti 6–8 mm lasia, kun putoamisvaaraa ei ole. Parvekelasit ovat monesti karkaistu sekä laminoitu, jolloin lasin rikkoutuessa sirpaleita ei pääse tippumaan parvekkeen alapuolelle eikä lasista pääse läpi. Terassin lasikatto on normaalisti väh. 8mm paksua.

Liikkeiden näyteikkunat

Näyteikkunat ovat usein suurehkoja ja onkin hyvä suosia turvalasia. Näyteikkunat, joiden alareuna on alle 70 senttimetrin korkeudessa pitää asetuksen mukaan olla turvalasia.

Julkisivulasit

Julkisivuissa käytettävät karkaistut lasit ovat usein osana eristyslasia. Lämpöshokin estämiseksi karkaistua lasia käytetään välillä myös 3K-rakenteessa keskilasina.

Sauna- ja suihkuseinät

Sauna- ja suihkutilojen tilanjakajina voidaan hyvin käyttää karkaistua lasia. Se soveltuu sinne hyvin valoa läpäisevänä materiaalina tai vaihtoehtoisesti sitä on saatavilla eri väreissä (pronssi, savunharmaa, opaali)

Keittiön välitila

Lasi keittiön välitilassa on tyylikäs ratkaisu. Karkaistuna se kestää hyvin lämpöä (esim. lieden taustalla) ja siihen saadaan työstettyä tarvittavat loveukset ja reiät pistorasioita yms. varten.

Tilanjakajat

Käytännössä tilanjakajalaseina voidaan pitää toimistorakennuksissa, kauppakeskuksissa ja julkisissa tiloissa olevia seiniä. Niiden tulee kestää pieniä kolhuja sekä nojaamista. Tilanjakajat ovat normaalisi 6-10mm karkaistua turvalasia.

Karkaistu-laminoitu lasi

Yhdistelmälaseissa yhdistyvät molempien lasityyppien parhaat ominaisuudet: lämpötilaerojen sietokyky, iskunkestävyys, mekaaninen lujuus, uv-suoja ja ääneneristävyys.

Karkaistu-laminoitu turvalasi valmistetaan laminoimalla yhteen kaksi tai useampia karkaistua turvalasia yhteen. Rikkoutuessaan karkaistu lasi murenee pieneksi tylpiksi palasiksi ilman haavautumisriskiä ja laminointikalvo pitää rakenteen kasassa samalla poistaen putoamisriskin. Käyttökohteina voidaan pitää tiloja, joissa edellytetään erityistä turvallisuutta ja lujuutta. Tällaisia kohteita ovat mm. julkisten tilojen väliseinät, palloiluhallien ja muiden urheilutilojen lasitukset, kaiteet ja portaat. Lisäksi kaikki reiälliset pistekiinnityksellä asennettavat lasit tulee olla karkaistu-laminoitua.

Karkaistun lasin käsittely ja säilytys

Vaikka karkaistu lasi on erittäin kestävää verrattuna tavalliseen float-lasiin, niin tulee sitä käsitellä erityisen varovaisesti. Karkaisuprosessin pintajännityksestä johtuen karkaistu lasi nimittäin naarmuuntuu helpommin kuin tavallinen lasi. Lisäksi uuden lasin toimittaminen vie aikaa enemmän kuin perus floatin ja onhan se myös arvokkaampaa. Lasien kuljetuksessa sekä säilytyksessä tulee käyttää pehmeää materiaalia, kuten puuta tai kumia. Lasia on aina säilytettävä pystyasennossa. Yleisimpiä hajoamisen syitä ovat terävät iskut, asennus- tai käyttövirhe.


04.10.2021

Loistavaa kirkkautta ja läpinäkyvyyttä

Useasti törmäämme keskusteluun jossa Optiwhite-lasia nimitetään virheellisesti rautavapaaksi lasiksi. Rautavapaata lasia ei ole, vaan oikeampi nimitys on vähärautainen lasi, englanninkielelläkin lasialalla tunnetaan nimitys Low-iron. Kutsumme lasia tässä erikoiskirkkaaksi lasiksi.

Erikoiskirkkaan lasin lasimassasta on poistettu väriä aiheuttavia ainesosasia, eli rauta- ja kromioksidit, joten lasi on normaalia lasia kirkkaampi. Erikoiskirkkaassa lasissa raudan määrä, siis vihertävyys on pudotettu minimiin. Sen valonläpäisykyky on erittäin suuri, ja lasi on käytännöllisesti katsoen väritön, mikä tekee siitä ihanteellisen sellaisiin käyttökohteisiin, missä tarvitaan läpinäkyvyyttä ja puhtaita värejä. Siksi se on ihanteellinen käytettäväksi paikoissa, joissa lasin reunat ovat näkyvillä tai missä halutaan neutraalia värisävyä. Sen valonläpäisy on 1 % ja 6 % korkeampi kuin kirkkaan floatlasin 3 mm:ssä ja 15 mm:ssä. Yksi erikoiskirkkaan lasin menestyksen syistä on sen joustavuus; sitä voidaan karkaista tai laminoida, sekä tietysti sitä voidaan käyttää tavallisen float-lasin tapaan. Tuotenimiä ovat esimerkiksi Pilkingtonin Optiwhite ja Guardianin UltraClear.

Arkkitehdit, rakennusmääritysten tekijät ja suunnittelijat ovat suosineet erikoiskirkasta lasia valinnoissaan jo pitkään. Tuotetta käytettiin enemmän sisustustuotteena, mutta viime vuosina on yleistynyt rakennuspuolen lasina. Erikoiskirkas lasi on hyvä valinta myös rakennusten ulkopuolen lasituksiin, sillä värit näkyvät kirkkaina ja todellisina lasin läpi katsottaessa. Nämä samat ominaisuudet auttavat myös luomaan valoisia sisätiloja täynnä luonnonvaloa. Erikoiskirkas lasi käy myös paksujen laminoitujen lasiyhdistelmien kanssa, joten sitä käytetään myös liikkeiden näyteikkunoissa ja julkisivuissa. Lasi on myös ihanteellinen kaiteisiin, parvekkeisiin, oviin, väliseiniin ja portaikkoihin. Erikoiskirkasta lasia käytetään edelleen myös sisustuslasina, kuten lasipöytiin, hyllyköihin, suihkuseiniin, lasivitriiniin ja keittiö välitiloihin – missä lasin kirkkaus parantaa koko huonekalun ulkonäköä.

Erikoiskirkas lasi päästää sisään suuren määrän auringon lämpösäteilyä ja vähentää näin lämmityksen tarvetta kylminä, aurinkoisina päivinä. Sen yhdistäminen esimerkiksi auringonsuojatun lasin kanssa pienentää lämpörikkoutumisriskiä ja vähentää karkaisun tarvetta samalla, kun se lisäksi antaa korkeatasoista auringonsuojaa ja alhaisen emissiviteetin.

 • Lähes väritön kirkkaaseen float-lasiin verrattuna 
 • Suuri valonläpäisykyky antaa poikkeuksellisen läpinäkyvyyden ja puhtaat värit 
 • Takaa luonnollisen, kirkkaan näkymän;
 • Parantaa laminoidun lasin esteettisyyttä;
 • Näyttää läpinäkyvyytensä ansiosta värit todellisina myös paksuissa laminoiduissa yhdistelmälaseissa;
 • Päästää runsaasti valoa lävitseen;
 • Maksimoi auringosta saatavan lämmön kylminä aurinkoisina päivinä;
 • Laadun ja toiminnan poikkeuksellinen yhdenmukaisuus;
 • Voidaan karkaista tai laminoida;
 • Meiltä varastotuotteena löytyy, 4 mm, 6 mm ja laminoitu 4+4 0,76 kalvolla, lisäksi näitä tuotteita pinnoitettuina.

03.09.2021

Toimitusjohtajan terveiset syyskuu 2021

Kiirutta pitää ja se on hyvä!

 

Viimeksi kirjoittelin kirjettä tuossa ennen kesälomia toukokuussa. Silloin tummia pilviä oli juuri noussut taivaalle materiaalisaatavuuden haasteiden ja raaka-ainehintojen nousun muodossa. Valitettavasti on todettava, että siellä ne pilvet vieläkin ovat.

Tuossa kesällä juttelin isäukon Pekan kanssa ja hän muisteli, että viimeksi lasista on toden teolla ollut pulaa joskus 70-luvulla. Toinen lasialan konkari muisteli, että 90-luvullakin olisi jossain kohtaa ollut haasteita, muttei ehkä tällaista tilannetta.

Kuitenkin on todettava ainakin näin meidän osaltamme, että vaikka raaka-ainekustannukset ovatkin nousseet enemmän kuin todella pitkään aikaan, olemme saatavuuden kanssa kuitenkin pärjänneet kohtuullisen hyvin tähän asti. Toki tilanne ei ole ihanteellinen ja jotkin lasityypit ovat esimerkiksi tällä hetkellä lopussa ja toimitusajat viikkoja, mutta kaikesta huolimatta meillä ei ole ollut tuotantokatkoksia ja valtaosa projekteista on saatu vietyä kunnialla läpi. Tästä iso kiitos kuuluu loistaville asiakkaillemme, jotka kiitettävällä tavalla ovat pystyneet ennakoimaan ja ennustamaan tarpeitaan. Toki kiitos myös kaikille tavarantoimittajillemme, joiden kanssa keskustelu on ollut avointa ja rehellistä.

Tällä hetkellä tuotannossa on pientä myöhää, jota kirimme kovaa vauhtia kiinni. Työtilanne on erittäin hyvä ja itseasiassa tilauskantamme on tällä hetkellä suurempi kuin kertaakaan oman vetovastuuni aikana. Samanaikaisesti olemme saaneet kuitenkin myös läpimenomäärät ylös ja tehtaan rullaamaan koko lailla hyvin. Uusia työntekijöitä palkkasimme tuotantoon lomien jälkeen neljä henkilöä, joista kaksi on jo talossa ja kahta seuraavaa odotetaan saapuvaksi näinä päivinä. Myös lisää rekrytointeja saattaa vielä seuraavien viikkojen aikana tulla. On ollut taas mahtava huomata, että meille halutaan töihin, sillä hakijoiden määrä on jälleen ollut huima.

Koronan kanssa täällä Huittisissa on pärjäilty kohtuullisen hyvin. Meidän tehtaallamme ei ole ollut vielä yhtään sairastumista ja toivotaan, että tilanne pysyy tällaisena. Edelleen tästä kiitokset kuuluvat tietysti työntekijöillemme, jotka hyvin ymmärtävästi, huolellisesti ja joustavasti ovat huolehtineet käsihygieniasta ja muista ennaltaehkäisevistä toimista niin täällä meillä tehtaalla kuin selvästi myös vapaa-ajallaan. Toivotaan, että pandemiatilanne alkaisi nyt vihdoinkin jo helpottamaan.

Henkilöstöpuolen muutoksista asiakkaitamme jo tiedotimmekin. Koko työuransa meillä myynnissä ollut Korpelan Harri siirtyy uusien haasteiden pariin. Kovin kauaksi Harri ei siirry, sillä hän jatkaa lokakuun alusta Pilkingtonin rakennuslasipuolen palveluksessa. Harrin lasiosaaminen säilyykin siis edelleen meidän, asiakkaidemme ja koko lasialan käytössä. Onnittelut Harrille uudesta työpaikasta ja onnittelut myös Pilkingtonille, saitte Harrista erittäin hyvän jäsenen tiimiinne. Toki eihän tuo ihme ole, onhan Harri saanut Suomen parhaan lasialan koulutuksen meillä…

Syksy alkaa ja se tulee olemaan varmasti kaikille kiireinen. Pidetään keskustelu avoimena ja rehellisenä, niin eiköhän syksylläkin saada projektit ja toimitukset onnistumaan hyvin!

 

Terveisin,

Henkka


« Edelliset 10

Emme seuraa kehitystä, viemme sitä eteenpäin.

Seloylla on vuosikymmenten kokemus koko suomalaisen lasirakentamisen kehityksestä ja kehittämisestä. Me tiedämme, miten suunnitellaan, valmistetaan ja toimitetaan erilaisia lasiratkaisuja tavalla, jonka ansioista asiakkaamme projektit menevät jouhevasti maaliin ja loppukäyttäjän tarpeet tulevat täytettyä parhaalla mahdollisella tavalla.

Tutustu yritykseen ja palveluihimme »